Nasveti


KORISTNI NASVETI ZA VSE BAZENSKE NAVDUŠENCE

Za vse naše redne stranke pa tudi tiste, ki se o nakupu bazena še odločate - za vas smo pripravili koristne nasvete. Z njimi vas bomo peljali skozi proces priprave in postavitve vašega bazena, ustavili se bomo pri vzdrževanju vode, zunanji opremi in bazenskih dodatkih.

OBROČNO ODPLAČEVANJE - Izkoristite nove možnosti obročnega odplačevanja bazena!

Ob plačilu s karticami American Express ter Diners Club vam nudimo odplačevanje z do 12 obroki, pri nakupu z ostalimi plačilnimi sredstvi pa se lahko z našimi prijaznimi prodajalkami dogovorite tudi za odplačevanje na 4 obroke.

POSTAVITEV BAZENA - Pričnite sezono na pravi način!

Vsak izkušen mojster ve, da pri opravilih, kot je postavitev montažnega bazena, dobra priprava pomeni že pol opravljenega dela! Da bi vam prihranili marsikatero težavo, vas vabimo da si v nadaljevanju preberete nekaj koristnih nasvetov, z video navodili vred!

Tudi če ste že star maček in je to že vaša 3. ali 4. sezona, vam nekaj osvežitve spomina zagotovo prav pride!

Praktični nasveti za postavitev bazena:
• Površina, kjer bo stal bazen mora biti enakomerno izravnana, saj bazen ne sme stati na strmini ali neravni podlagi.
• Podlaga mora biti primerno trda in stabilna, da lahko prenese težo napolnjenega bazena.
• Izberite površino na kateri ni kamnov, vej ali drugih ostrih predmetov, ki bi lahko poškodovali bazensko folijo.
• Na mesto kjer bo stal bazen posujte do 1 cm mivke ali drobnega peska. Ta ščiti folijo in daje prijeten občutek pri hoji. Debelejši sloj ni primeren kot podlaga za bazen, ker ne zagotavlja zadostne trdnosti.
• Da bo voda v bazenu čez celo leto toplejša vam predlagamo, da na mivko/pesek položite izolacijski material (stiropor ali stirodur), kjer seveda velja, da debelejši sloj bolje izolira.
• Na izolacijo se nato položi filc ali podloga za bazen.

Sedaj, ko so tla pripravljena, je potrebno le še postaviti bazen:
• S čistili očistite bazensko folijo (čistilo super).
• Razprostrite bazen, natočite 5 cm vode in razprite stranice tako, da bo dno čim bolj ravno, brez gub.
• Pri bazenih z napihljivim robom je potrebno rob najprej napolniti z zrakom, a ne preveč, saj se pri močnem soncu zrak v obroču razširi, zaradi česar se lahko zgodi, da poči.
• Ob prvi polnitvi bazena vodo nalijemo le do 3 centimetrov. V kolikor voda teče zgolj na eno stran bazena, potem bazen ne stoji na vodoravni podlagi. V tem primeru je bolje, da bazen odstranite in ponovno poravnate podlago ter ponovno opravite preizkus.
• Stene se pri bazenih z napihljivim robom med polnjenjem same postavijo pokonci.

Video posnetki z youtube.com:
Postavljanje: Bazen Easy
Postavljanje: Bazen Ovalo
Postavljanje: Bazen Rondo
Postavljanje: Bazen Ultra Quadra


ČIŠČENJE BAZENA - Bazen najlažje očistite, dokler je še prazen!

Ko je bazen enkrat postavljen, ga je dobro pred polnjenjem z vodo tudi očistiti. Tako vam ga ne bo treba sredi sezone prazniti, da bi odstranili tisti neprijazen madež na dnu folije! Program Intex vam ponuja namenska čistila za bazensko folijo in bazenski rob, prav tako lahko dobite pri nas tudi vse krtače in čistilne gobice.

Čistila za bazen

• Za čiščenje bazenskih sten in tal priporočamo čistilo super: to je kislo čistilo, ki deluje proti oblogam vodnega kamna. Pustite delovati 5-10 minut, nato še enkrat drgnite in na koncu temeljito sperite. Pozor: uporabljajte gobico za folijo ali mehko krtačo za folijo. Nanešeno čistilo se na površini folije nikakor ne sme posušiti!
• Saje in maščobe, ki so se nabrale na bazenskem robu enostavno očistite z gelom za čiščenje bazenskega robu. To čistilo odlično odstranjuje saje, maščobe in ostanke kozmetike. Na gobico nanesete gel, ga namažete po bazenskem robu in pustite delovati nekaj časa. Nato ga sperite s čisto vodo. Pri trdovratnih madežih postopek enostavno ponovite.

• V kolikor ste imeli bazen postavljen zunaj tudi čez zimo, najprej z lovilno mrežico odstranite grobe nečistoče, da se ne bo zamašil odtok bazena. Nato bazen popolnoma izpraznite, da boste lahko počistili obloge vodnega kamna in ostalo trdovratno umazanijo. Bazen je potrebno izprazniti, ker bodo le tako čistila učinkovita in si bomo s tem zagotovili osnovo za popolno nego vode.

• Da se vaš bazen ob polnjenju ne bo spremenil v penečo kopel, ga je potrebno po čiščenju temeljito sprati. Pomembno je tudi, da za čiščenje bazena uporabljate le za to namenjena čistila in ne navadnih čistil za gospodinjstvo!


POPRAVILA BAZENA, REZERVNI DELI

Lahko se zgodi, da se vam je v lanski sezoni kak del bazena poškodoval in ste čez zimo nanj čisto pozabili. Na vašo srečo imamo prav za vsako težavo tudi rešitev, saj je v večini primerov mogoče naročiti posamične rezervne dele.
Tako lahko recimo preluknjano bazensko folijo reši set za popravilo. 

Set za popravilo bazenske folije

Če se vam je na foliji pojavila luknjica in vam bazen spušča vam predlagamo, da posežete po setu za popravilo. Ta vsebuje kos folije, od katerega odrežete poljubno velikost in posebno lepilo. Video

Stare in preperele cevi zamenjajte

Prav tako je pred pričetkom sezone dobro preveriti stanje vseh cevi, se le te sredi sezone hitro izkažejo kot najšibkejši člen! Če sumite, da je cev že preperela in bi lahko sredi sezone odpovedala je mogoče bolje, če jo že sedaj zamenjate in si prihranite praznjenje bazena sredi poletja!


PRVA POLNITEV BAZENA

Tako, bazen je postavljen. Manjka nam samo še najpomembnejše – voda. Poglejmo torej, na kaj ne smemo pozabiti pred in med samim polnjenjem vode v naš bazen.

• Preverite filtrirno napravo. Če imate kartušni filter je pred zagonom potrebno zamenjati kartušo, saj se je preko zime v njej razvilo veliko bakterij. V kolikor imate peščeni filter pa po potrebi zamenjajte filtrirni pesek.
• Bazen napolnite z vodo do 10 cm pod robom bazena, oziroma do spodnjega roba napihljivega obroča.


PRVO DODAJANJE KEMIKALIJ - S pravilno pripravo do čiste vode brez alg!

Se vam je lani zgodilo, da je voda sčasoma postala zelena in nič kaj prijetnega vonja? Dobro prečiščena in pripravljena voda je predpogoj za zdrav in varen užitek v vašem bazenu skozi vso sezono! Vse prevečkrat se dogaja, da se ta faza priprav zanemarja, kar na koncu lahko pripelje do slabe vode, zelenkaste barve in neprijetnega vonja.

Koraki po prvi polnitvi bazena z vodo:

• Prvi korak pri pripravi vode je šok kloriranje, ki uniči vse bakterije, glivice in viruse.
• Ker klor ne sme priti v neposreden stik z bazensko folijo, vstavimo zato dezinfekcijsko tableto v dozirno posodico, ki plava na vodni gladini. Tako se bo klor optimalno raztopil. Če imamo klor v obliki granulata, ga je potrebno pred uporabo raztopiti v ločeni posodi in nato vliti v bazen.
• Bazensko vodo tako pustimo stati 1 dan, da ves klor izhlapi. Ko se trdni delci usedejo na dno bazena, ga lahko še posesamo.


KEMIČNO VZDRŽEVANJE VODE - Potrebno ga je ponavljati skozi vso sezono!

• Prevelika ali prenizka trdota vode vpliva na kakovost vode in delovanje klora. Po opravljenem šok kloniranju in pred običajnim doziranjem je potrebno uravnati pH vrednost vode. Idealna vrednost je med 7,2 in 7,4. Da to dosežete je potrebno redno preverjati vsebnost pH v vodi. pH vrednost preverimo na več načinov: z lakmusovi papirčki, s tabletami za analizo vode ali z elektronskim merilec pH. Slednji je najbolj natančen. V kolikor je pH vrednost prenizka dodamo pH plus granulat, pri previsoki pH vrednosti pa jo znižamo s pomočjo pH minus granulata. Počakamo cca 2 ure, da nam črpalka prefiltrira in obrne vodo. Vedno sledi ponovno merjenje pH vrednosti, da vidimo, če nam ga je uspelo normalizirati. V kolikor nam ni uspelo, postopek ponovimo dokler ni pH uravnan.
• Sledi vnos klora v plavajoči dozator. Vstavimo dezinfekcijsko tableto, ki se bo počasi topila približno 2-3 tedne, odvisno od velikosti bazena.
• Na koncu dodamo le še sredstvo za preprečevanje nastajanja alg – Algicid, kar se nato ponavlja 1x tedensko.
• Črpalka filtrirne naprave pri kartušnih filtrih naj bo vklopljena vsak dan do 4 ure (kar je odvisno od moči črpalke)! Velika prednost peščenih filtrov je ta, da so lahko prižgani 24 ur na dan.


MEHANSKO VZDRŽEVANJE VODE - Česar ne odstrani klor, odstrani filter!

Vaš bazen poleg kemične obdelave vode potrebuje še mehansko filtracijo, ki ščiti pred vsakodnevno umazanijo. Listje, trava, prah in podobna umazanija se vsak dan vnašajo v vaš bazen. Poznamo dve rešitvi filtracije, preprostejši in cenejši filter s kartušami ali naravna oblika peščene filtracije, ki je v vseh pogledih boljša. Filtrirna črpalka pretaka vodo v bazenu in iz vode odstranjuje vse večje delce umazanije. Vklopljena mora biti vsaki dan ( kartušni filtri do 8 ur, peščeni lahko delujejo nepretrgoma 24 ur). 

KARTUŠNI FILTER je najosnovnejša rešitev za filtracijo vode:
 
• Manjše črpalke (2.000 l/h, 3.000 l/h) lahko delujejo največ 4 ure na dan
• Večje črpalke (5.700 l/h, 9.500 l/h, 15.000 l/h) lahko delujejo največ 8 ur na dan. Lahko so prižgane nepretrgoma od 4 do 8 ur ali pa večkrat na dan po 2 uri.
• Za optimalno delovanje filtra je potrebno skrbeti tudi za kartuše. Na dva dni jo je potrebno očistiti, na vsakih 14 dni pa zamenjati. Zato je dobro, da imate vedno na zalogi vsaj 2 nadomestni kartuši. V primeru, da se kartuše ne zamenja pravočasno lahko pride do pregrevanja črpalke in posledično do njenega uničenja.
• Ko se ljudje kopajo v bazenu, mora biti črpalka nujno izključena iz električnega toka. Lahko pride do kratkega stika in s tem do udara elektrike v vodo, kar pa je lahko smrtonosno. Črpalko venomer prižigajte po kopanju!
• Obstaja tudi možnost uporabe časovnika, ki regulira prižiganje črpalke. S tem poskrbite, da črpalka ne bo delovala več kot 4 ure in s tem preprečite, da bi se pregrela.

ZMOGLJIVEJŠI PEŠČENI FILTER!

Če je s kartušnim filtrom veliko dela, pa za peščeni filter velja prav nasprotno! Zaradi moči in zmogljivejše izvedbe, črpalka filtra lahko deluje 24 ur. Prav tako voda potuje skozi predfilter, s čemer smo dosegli, da je redni vnos kemikalij v vodo precej manjši kot pri prej opisanemu kartušnemu sistemu. Manj kemije pa seveda pomeni bolj zdravo vodo! 

PEŠČENI FILTER lahko deluje 24 ur na dan, s čemer odpade potreba po rednem prižiganju in ugašanju.
 
• Obstajajo 3 različni filtri: 4m3/h, 5,5m3/h in 7,5m3/h.
• Črpalka je samosesalnega tipa s predfiltrom.
• Ker sama filtracija poteka čez posebni termično obdelani kremenčev pesek (granulacije 0,4 do 0,8mm in 0,7 do 1,25mm) je voda posledično veliko bolj čista in bistra.
• Sistem ima več-potni ventil, ki omogoča naslednje nastavitve delovanja: filtriranje, povratno izpiranje, kroženje, izpiranje, praznenje, zaprto.
Zaradi vsega naštetega je voda bolj bistra, močno pa se zmanjša poraba kemikalij!

Obstaja možnost nadgradnje peščenega filtra z dodatno funkcijo gretja in UV dezinfekcije vode. Na samem pokrovu naprave sta dve odprtini, na kateri lahko priključite grelec ali UV žarnico, ki služiti za dezinfekcijo vode.

OGREVANJE VODE - Voda je še mrzla vi pa ne morete več čakati?

Poskrbite, da bo voda vašega bazena vedno na prijetni temperaturi! Kako? Z vgradnim električnim grelcem! Najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev, ki vedno deluje!


OGREVANJE VODE V SPOMLADANSKIH DNEVIH S POMOČJO ELEKTRIČNEGA GRELCA

• za delovanje mora biti priključen na elektriko
• vodo segreva ne glede na vremenske pogoje
• moč grelca je 3kW
• en grelec primeren za bazene do 12.000. litrov vode
• možnost prikopa več grelcev zaporedoma 


VGRADNI GRELEC ZA PEŠČENE FILTRE SPEEDCLEAN

• grelec je opremljen z varnostnim sistemom s samodejnim izklopom v primeru prekinitve kroženja vode, odstranitve grelca iz filtrirne naprave in ko grelec doseže temperaturo 60 stopinj celzija
• vsi materiali so odporni na UV sevanje
• elektronski deli so dodatno zaščiteni pred vdorom vode in posledičnim kratkim stikom
• možna vgradnja do dveh naprav
• moč 3kW 

BREZPLAČNO OGREVANJE - Sončna energija!

Zakaj pa ne bi izkoristili kar lepih sončnih dni? Gretje vode z izkoriščanjem toplote sonca – moderno, brezplačno in ekološko ozaveščeno! Izbirate lahko med gretjem s solarnimi paneli ali sončnimi kolektorji, vsak s svojimi lastnostmi in prednostmi.


SOLARNI PANEL

• enostavna namestitev na streho ali tla
• možnost priklopa več panelov zaporedno, za doseganje večje učinkovitosti
• panele se priključi na obstoječi filtrirni sistem, takoj za črpalko
• na voljo je v dveh velikostih - 0,7x0,6m in 0,7x0,3m.


SOLARNI KOLEKTOR

• vsebuje UV plastični pokrov, pod katerim se segreva voda, ki se nahaja v ceveh
• potrebno ga je priključiti za filtrirno napravo
• za izboljšan učinek gretja se lahko zaporedno veže več enot 

 

Število dni porabljeni za dvig temparature za 3 stopinje

Volumen bazena

1 sončni kolektor

2 sončna kolektorja

 3 sončni kolektorji

 4 sončni kolektorji

 4.000 l

 1,7

0,8

 0,6

 0,4

 9.000 l

 3,9

 1,9

 1,4

 1,0

 14.000l

 6,2

 3,1

 2,1

 1,6

 19.000l

  8,4 

 4,2

 2,8

 2,1

 22.000l

  9,8 

 4,9

 3,3

 2,5

 

Rezultat bazira na 10 urni dnevni direktni sončni osvetlitvi in lahko varira na spremembe vremena. 

 
SOLARNO POKRIVALO
 
Najpreprostejša a še vedno učinkovita je rešitev s solarnim pokrivalom. To bazensko pokrivalo iz posebnega materiala opravlja dvojno funkcijo, saj poleg zadrževanja toplote v bazenu (nadvse uporabno ponoči!) hkrati ščiti vodo pred umazanijo iz okolice. 

• Solarno pokrivalo plava na vodi.
• Odstranimo ga pred samim kopanjem, saj lahko tako dosežemo nekoliko višje temperaturo bazenske vode za cca 2-3 stopinje.
• Da preprečimo izgubo temperature, solarno pokrivalo pustimo na vodni površini tudi preko noči
• Nikoli ga ne položimo na travo. Zaradi temperature bi se trava uničila, prav tako pa bi ob naslednji uporabi v vodo prenesli smeti s tal!
• Primerno je za okrogle, ovalne in pravokotne bazene različnih velikosti

fi. 305cm,
fi. 366cm,
fi. 457cm,
fi. 549cm,
549x274cm,
Ostale dimenzije

ČIŠČENJE - Vam listje plava po bazenu?

Kolikokrat ste si zaželeli, da vam pred osvežitvijo ne bi bilo potrebno čistiti listja iz bazena? Rešitev je pravzaprav preprosta, bazen po končani uporabi enostavno pokrijete z bazenskim pokrivalom in naslednji dan bo vaš bazen že pripravljen za jutranjo osvežitev! 


BAZENSKO POKRIVALO

Tako preprosto je - tistega kar ne pade v bazen, nam ni treba sesati, filtrirati ali kemično očistiti! Pokrivalo ščiti vaš bazen pred grobimi nečistočami in hkrati zavira nastajanje alg, s tem pa vam prihrani veliko dela z dnevnim čiščenjem preden lahko uživate v vašem bazenu! Z uporabo pokrivala preprečimo izhlapevanje vode ter jo zaščitimo pred hitro ohladitvijo.

Narejeno je iz umetnega materiala, ki je odporen na UV žarke. Ob robu pokrivala je speljana vrvica, s katero privežemo pokrivalo na rob bazena, da nam ga veter ne odpihne. Na sredini se nahaja odtok za vodo, da vam v primeru dežja voda odteka v bazen, saj bi se vam v naprotnem primeru pokrivalo pod veliko težo vode slej kot prej upognilo in sesedlo v bazen. Odprtina je zaščitena z mrežico, ki preprečuje vnos zunanje umazanije v vodo.

Intex NASVET: če ne želite, da deževnica prihaja v vaš bazen na sredino bazena, pod luknjo, namestite napihljivo žogo ;)


SKIMMER

Skimmer je naprava, ki priključena na filtrirno črpalko ves čas delovanja čisti umazanijo in listje, ki plava na vodni gladini. Sesalni učinek črpalke poskrbi, da se groba umazanija, ki plava na vodi, nabere v namenski košarici. Le-to med nedelovanjem črpalke po potrebi praznite.

V kolikor filtrirno napravo ne prižigate pogosto, lahko umazanijo ročno počistite sami s posnemovalcem listja.

SESANJE BAZENA

Težja umazanija kot je pesek, kamenje, kovine in drugi delci umazanije padajo v bazen, se potopijo na dno ter ogrožajo higieno vode, predvsem varnost ljudi. Zato priporočamo da bazen, odvisno od pogostosti uporabe in količine umazanije, s sesalcem očistite 1-2 x na teden. Tako bo vaš bazen vedno čist, voda pa bistra in pripravljena za osvežitev.

Sesalci so na voljo v najrazličnejših izvedbah: od ročnih pa do robotskih, ki tla čistijo povsem samodejno. Ročne sesalce za tla vodimo s pomočjo teleskopske palice, tako da na tleh in stenah očistimo vsak centimeter površine: krtača očisti, odvisno od velikosti, pas v širini od 20 – 30 cm.
Poleg sesanja priporočamo, da pred sesanjem večjo umazanijo iz bazena odstranite s pomočjo globokega ali plitvega posnemovalca umazanije.


SET ZA ČIŠČENJE "Deluxe"

Pozabite na mučne skrbi in si privoščite čistilni set, ki vključuje sesalec za dno, posnemovalec površinske umazanije, krtačo, 3-delno teleskopsko palico dolžine 279 cm, cev in skimmer. Odlična rešitev čiščenja nesnage za filtracijske sisteme večje od 5700 litrov vode na uro.SESALEC VENTURI

• primeren za manjše bazene s kartušnim filtrom,
• zanj ne potrebujete elektrike in ne filtrirne naprave,
• preprosto ga priključite na vrtno cev,
• pritisk vode skozi sesalec posesa umazanijo v mrežico. 


VAKUMSKI SESALEC primeren za manjše bazene

Čiščenje je enostavno, le potegniti morate vakumski vzvod. V valju se bo ustvaril vakum, ki bo posesal umazanijo v posebno filtrisko košarico. Postopek ponavljate dokler se košarica ne napolni. Nato  jo preprosto sperete pod vodo in je zopet pripravljena za sesanje.INTEX NASVET :) da boste imeli manj nečistoče, se pred vstopom v bazen obvezno stuširajte, pod bazenske lestve pa postavite posodo z vodo za noge!

ELEKTROLIZA - Naravnejše pridobivanje klora!

Klor generator iz naravne soli proizvaja prosti klor. Naprava se priključi na obstoječno cevno povezavo, v bazensko vodo pa se strese sol. Slana voda po ceveh potuje do klor generatorja, kjer se na titanovih ploščicah sproži postopek elektrolize. V kemijski reakciji se sol – NaCl loči na dva elementa, Natrij in Clor. Natrij se izloči iz bazena, klor pa se razstopi v bazenski vodi. Tako pridobljeni klor nato uniči bakterije, viruse in ostale organske delce.

Prednosti:
• Ne prihaja več do napačnega doziranja klora.
• Programsko vodena dezinfekcija.
• Ni potrebe po rokovanju s strupenimi kemikalijami.
• Sol je naravni proizvod in kot tak človeku nenevaren.
• Ob kopanju ni več tipičnih rdečih oči. Zaradi enostavne nastavitve pravilnega doziranja je voda v ravnovesju in ne draži sluznice.
• Uporabnost vode se podaljša.
• Po kopanju se koža ne izsuši. Šibka vrednost soli v vodi (3 kg / m3)deluje na kožo tako, da jo naredi mehko. Koža jo izredno dobro prenaša.
• Primerno za alergike in občutljivo kožo.
• Voda je brez vonja po kloru.
Z uporabo soli kot dezinfekcijsko sredstvo se precej zmanjša poraba pH regulatorja.

SOLARNI TUŠ - za hitro osvežitev in čisto kožo!

BAZENSKA LESTEV - hiter in varen vstop v bazen!

ZAKLJUČEK SEZONE - Pospravljanje/prezimovanje bazena

Ali ste prerasli montažne bazene?

Kratka navodila za uporabo bazena

-15% EARLY BUY POPUSTI NA BAZENE SWING

IZDELEK MESECA - MAJ

Novo v ponudbi - vgradni bazeni

Obvestilo za kupce