Pogosta vprašanja

Grelec za vodo – na koliko stopinj ogreje vodo?

Grelec je namenjen samo manjšim bazenom do 10 m3. Moč grelca je 3kW. V dveh urah delovanja grelec ogreje vodo za 1ºC. Grelec je primeren za dodatno ogrevanje vode in ne segrevanju vode v celoti. Navišja temperatura, ki jo lahko dosežemo s pomočjo grelca je 30 ºC.

Kartuše – na koliko časa jih je potrebno menjavati?

Kartuše je potrebno menjati vsakih 14 dni. V primeru, da se kartuše ne zamenja pravočasno lahko pride do pregrevanja črpalke in posledično do uničenja. Kadar ugotovimo, da kartuše niso bile pravočasno menjane garancije ne upoštevamo.

Čolni – koliko so občutljivi na preluknjanje?

Napihljivi čolni so izdelani iz gume in so primerni za veslanje po mirnih rekah in jezerih. Čolni niso primerni za spust po brzicah in jih za uporabo v takšne namene odsvetujemo.

Kartuše – imam bazen Bestway, ali je kartuša za črpalko ista in ali jo lahko dobim pri vas?

Kartuše proizvajalca Bestway niso enake Intexovim, zato ne prodajamo in ne dobavljamo kartuš za omenjeno znamko bazenov. Pri nas lahko kupite novo črpalko Intex s pripadajočimi kartušami, ki jih lahko redno tudi dobavimo.

Peščeni filter – zakaj je boljši kot kartušni filter?

Peščeni filter je zasnovan tako, da se voda čisti skozi pesek, kar je veliko bolje kot pri kartušnem filtru. Bazenska voda je z uporabo peščenega filtra občutno bolj čista in bistra, kot pri bazenih s kartušnim filtrom. Prav tako pa z uporabo peščenega filtra zmanjšamo potrebo po dodajanju kemikalij.

Bazen / peščeni filter – ali je možno zamenjati črpalko, ki pripada bazenu s peščenim filtrom in doplačati razliko v ceni?

Pri nakupu bazena, ki ima v kompletu črpalko, te ni možno zamenjati. Peščeni filter se lahko kupi naknadno.

Črpalke – koliko časa smejo biti prižgane?

Manjše črpalke (2.000 L/h, 3.000 L/h) lahko delujejo največ 4 ure na dan. Večje črpalke (5.700 L/h, 9.500 L/h, 15.000 L/h) lahko delujejo največ 8 ur na dan. Lahko so prižgane nepretrgoma od 4 do 8 ur ali pa večkrat na dan po naprimer 2 uri. Peščeni filter s črpalko je brez težav lahko prižgan 24 ur na dan..

Črpalke / čas garancije - v katerih primerih se garancija ne upošteva?

Garancija za vse električne izdelke in črpalke je eno leto. Garancije ne upoštevamo ob nepravilni uporabi črpalke, uporabi izrabljene kartuše, neupoštevanju časa skupnega delovanja kartušnega filtra, življenjske dobe kartuše, mehanskih poškodbah itd. V teh primerih črpalke ne zamenjamo.

Črpalke – ali se lahko kopamo v bazenu, če je črpalka vključena?

V primeru, da se ljudje kopajo v bazenu, mora biti črpalka nujno izključena iz električnega toka. Lahko pride do kratkega stika in s tem do udara elektrike v vodo, kar pa je lahko smrtonosno. Črpalko prižgite po kopanju. Predlagamo uporabo tempomata, ki regulira prižiganje črpalke. S tem lahko nekaj prihranite pri porabi električne energije.

Klorgenerator – zakaj se uporablja? Kako deluje?

Že samo ime Klorgenerator pomeni, da naprava s pomočjo elektrolize in kamene soli proizvaja klor za dezinfekcijo bazenske vode. Klorgenerator priključimo na črpalko, v bazen pa stresemo sol. Za pravilno delovanje je potrebno 6kg soli na 1000l vode. Naprava s pomočjo električnega toka proizvaja klor. Posebni senzor opozarja, kdaj je v vodi soli preveč ali premalo. V primeru prevelike količine soli v vodi,dolijemo zadostno količino nove vode. V primeru pomanjkanja soli pa jo dodamo v bazen. Za optimalno delovanje Klorgeneratorja je potrebno stalno vzdrževanje pH vrednosti bazenske vode. Pred uporabo je potrebno prebrati navodila!!!

Črpalke – imam manjši bazen in večjo črpalko? Cevi mi ne gredo skupaj. Kaj moram narediti?

Če imate manjši bazen, in želite kupiti večjo črpalko, vam najbolj priporočamo nakup peščenega filtra Speedclean 50 in cevni adapter, ki pretvori cevi iz velikost fi 32 na fi 38 mm.

Bazeni – kako močna je folija? Življenjska doba bazena?

Pri vseh bazenih je folija narejena iz dodatno ojačanega armiranega PVC-ja. Pri manjših bazenih je folija debela približno 0,39 do 0,64 mm, pri večjih bazenih približno 0,64 do 0,75 mm. Življenjska doba folije pri manjših bazenih je najmanj 5 let, pri večjih bazenih pa najmanj 10 let. Življenjska doba folije je odvisna od postavitve in ravnanja z bazenom. Zelo pomembno je, kako bazen ob koncu sezone pospravimo, saj ga moramo zložiti brez grdih prepogibov in postaviti na suho, temno in toplo mesto. Črpalka ne sme zmrzniti, saj jo lahko s tem uničimo.

Bazeni in oprema – ali je možno vse naročeno dostaviti na Hrvaško, BiH in Srbijo?

Dostava bazenov in opreme je možna tudi na Hrvaško. Za ostale države izven EU pa dobava ni možna, saj je s tem povezanih razmeroma veliko stroškov. V primeru izvoza INTEX-ovih izdelkov v druge države izven EU vam izstavimo obrazec za povračilo DDV-ja, ki ga boste potrdili ob izstopu iz EU. Denar od plačanega davka vam bomo vrnili, ko dobimo obrazec, potrjen s strani davčne uprave.

Bazeni – kako je z montažo bazenov? Ali jo nudite vi?

Naše podjetje ne nudi montaže bazenov. Pri nakupu bazena vam bomo priložili vsa potrebna navodila za sestavo bazena in opreme. Bazen lahko sestavite v največ 2 do 3 urah, zato naša pomoč ni potrebna.

Bazeni – kako se pripravijo tla za bazen?

Pred postavitvijo bazena je potrebno podlago izravnati. Pri postavitvi bazena na travno površino vam svetujemo nakup folije proti rasti trave, ki jo lahko kupite v vseh specializiranih prodajalnah.

Pri večjih bazenih je potrebno zemljo natančno zravnati, na njo posuti 2 do 3 cm mivke ali finega peska. Na to podlago je potrebno dati filc oziroma 2 do 3 cm debel stiropor. Stiropor bo deloval kot izolator s čimer bomo zadrževali toploto vode, doseženo čez dan.

Bazeni – zunanje mere bazena? So to tiste, ki so napisane kot mere v katalogu. Imamo namreč ravno toliko prostora na dvorišču.

Poleg mer izraženih v katalogu moramo na vsaki strani bazena pustiti vsaj 1 meter prostora za opornike. Pri bazenih brez opornikov je pomembno, da imamo okoli bazena dovolj prostora za hojo in gibanje.

Bazeni – ali ga lahko imamo postavljenega čez zimo in v njem vodo?

Bazen imamo lahko postavljen tudi čez zimo. Voda lahko ostane v bazenu. V vodo moramo vliti sredstvo za prezimovanje. Odstraniti oziroma umakniti moramo črpalko, saj bi v nasprotnem primeru zamrznila in bi jo zaradi tega lahko uničili.

Bazeni – do kod se bazen napolni?

Bazen se vedno napolni 10 cm pod robom, saj se v nasprotnem primeru voda zliva iz bazena in bazen ni stabilen.

Bazeni – garancija? Zakaj je obdobje garancije tako kratko?

Garancija na bazene oziroma folijo je 3 mesece. V tem času se glede na to, da je v bazenu veliko vode, zagotovo pokaže, ali je bila storjena tehnična napaka v proizvodnji, saj je pritisk vode na folijo izjemno velik. V primeru, da v treh mesecih ni prišlo do nobenih težav, pomeni, da je folija zdržala pritisk in je dobro varjena.

Bazeni – kaj mi še priporočate, da kupim poleg bazena?

Pri nekaterih bazenih je v ceno vključena zgolj folija in črpalka. Pri teh bazenih priporočamo nakup dodatnih kartuš za črpalko, pokrivalo, ročno črpalko za napihljiv rob, podlogo za bazen, set za čiščenje Venturi in "skimmer". Pri bazenih višjih od 76 cm priporočamo nakup lestve. Nekateri bazeni vsebujejo vso dodatno opremo.

Pri nakupu bazena vam priporočamo sredstva za nego vode. Osnovni paket za nego vode vsebuje klorove počasi topne tablete - 200g ali 20g, pH minus granulat 1,5 kg, tester za merjenje pH in vsebnosti klora, ter plavajoči dozator za klorove tablete.

Bazeni – rad bi kupil močnejšo črpalko, kaj mi priporočate

Namesto močnejše črpalke vam priporočamo nakup peščenega filtra Speedclean 75. Cenovno ugodnejši pa sta črpalki s pretokom 5.700 L/h ali 9.500 L/h. Pri bazenih z več kot 30 m3 vode priporočamo črpalko s pretokom 15.000 L/h.

Bazen – sesalec – imam manjši bazen, kakšen sesalec priporočate? Kako deluje?

Pri manjših bazenih vam priporočamo nakup sesalca Venturi, ki deluje po principu "venturi" (podpritisk). Vrtno cev priklopimo na desno stran krtače, kjer se ustvari pritisk, ki začne sesati umazanijo s tal v vrečko, pritrjeno na levi strani. Pri tem postopku prihaja skozi vrtno cev v bazen nova, sveža voda. V paketu Venturi je tudi lovilec površinske umazanije, ki je namenjen čiščenju listja in drugih plavajočih delcev.

Bazen – sesalec – imam večji bazen, kakšen sesalec priporočate? Kako deluje?

Pri večjih bazenih priporočamo nakup avtomatskega sesalca ali sesalca Deluxe. Avtomatski sesalec se sam premika po bazenu in čisti bazen. Za avtomatski sesalec je potreben pretok črpalke vsaj 7.500 L/h.

Sesalec Deluxe priklopimo na "skimmer" bazena, vakum potegne umazanijo skozi "skimmer" v črpalko. Največje delce umazanije očisti filtrirna mrežica v "skimmer-ju", manjše delce pa zadrži filter v črpalki. Za sesalec Deluxe je potreben pretok črpalke vsaj 5.700 L/h.

Solarno pokrivalo – kako se ga uporablja?

Solarno pokrivalo je folija z zračnimi mehurčki. Solarno pokrivalo prosto plava na vodi. Potrebno ga je samo položiti na vodo in ob sončnem vremenu že deluje. Solarno pokrivalo ne nadomešča navadnega pokrivala, saj umazanija ostane v vodi, ko pokrivalo odstranimo. Solarno pokrivalo in navadno pokrivalo lahko uporabimo skupaj.

Solarno pokrivalo – imam večji bazen kot vi pokrivalo, kaj naj naredim? Ali imate solarno pokrivalo za velike bazene? Kako rešujete ta problem?

Pri bazenih, ki so večji od pokrivala (Ovalo I, II ali III ter Bazeni Quada II ali III), vam svetujemo nakup največjega možnega pokrivala, ki se ga pusti plavati na gladini bazena ali pa se uporabi dve manjši pokrivali. Ni problema, če solarno pokrivalo pokriva samo del vode, saj bo preostanek vode izpostavljen zgolj sončni energiji.

Avtomatski čistilec bazena – kako deluje? Ali je v redu? Kakšna črpalka je potrebna za ta sesalec?

Avtomatski čistilec se uporablja samo s črpalko z več kot 7.500 L/h pretoka. Sesalec je potrebno pritrditi na rob bazena, kjer gre voda iz črpalke nazaj v bazen. Sesalec se sam premika po bazenu, ko je bazen očiščen ga je potrebno izklopiti. Sesalec se ne ustavi sam. Po vsakem čiščenju je potrebno sesalec razstaviti in ga temeljito očistiti. Razstavljanje sesalca je enostavno, potrebno ga je samo obrniti na zadnjo stran in odpreti zapiralke.

Osvetlitev bazena ali Light Show

Osvetlitev bazena in "Light Show" delujeta na baterije, ki jih je potrebno zamenjati ali napolniti, ko so prazne. Najbolje delujeta pri bazenih do premera 540 cm in višine 130 cm. Za doseganje optimalne osvetlitve pri večjih bazenih svetujemo nakup 2 ali 3 svetil.

Vakumski ročni sesalec – kako deluje?

Vakumski ročni sesalec deluje na principu vakuma. Palico, ki je dodana k sesalcu je potrebno sukati gor in dol, kot pri ročni zračni črpalki, da ustvarimo tlak s katerim posesamo umazanijo s tal. Vakumski sesalec je primeren za manjše bazene, kjer sesalec Venturi ni primeren oziroma ne doseže vrtne cevi.

Solarni grelec – kako deluje? Na koliko stopinj ogreje vodo? Za kako velike bazene je primeren?

Solarni grelec deluje na sončno energijo. Priključimo ga na na vodno črpalko, tako da črpalka poganja vodo iz bazena prek solarnega grelca in nato toplo vodo vrača nazaj v bazen. Pri večjih, je priporočljivo vzeti 2 grelca. Po podatkih proizvajalca ogrejeta 2 enoti 1.000 L vode v eni uri za 1 ºC.

Prezimovanje - kako pripraviti bazen na prezimovanje?

Po koncu sezone očistimo filter in sestavne dele bazena, ter spustimo nivo vode pod vgrajene dele (šobe, skimmerje). Iz cevi, filtra in črpalke izpustite vodo, saj lahko v primeru zmrzali pride do resnih poškodb. Po nekaj dneh ko se zmanjša vsebnost klora v vodi dodamo sredstvo za prezimovanje. Preko zime priporočamo, da pokrijete bazen z zaščitnim zimskim pokrivalom. Le ta preprečuje razvoj alg in vnos grobih nečistoč. V primeru močnega pojavljanja alg je potrebno ponovno dodati sredstvo za prezimovanje.

Prezimovanje s pomočjo plovcev – kompenzatorjev:

Nastanek ledu na vodni površini bazena lahko ob daljšem hladnem obdobju povzroči neprijetnosti v smislu, da ledena ploskev prične pritiskati še zlasti na stranice bazena in s tem povzroča premike strukture. Dejstvo je, da zaledenitev ne prizanaša prav nobeni različici bazenske školjke, naj si bo izvedba beton/keramika, beton/folija, beton/barva, pločevinasta školjka in navsezadnje poliesterska izvedba. Z ustrezno postavitvijo plovcev – kompenzatorjev preprečimo, da bi nastali led dosegel negativne pritiske na strukturo bazenske školjke. Najučinkovitejša postavitev poteka vzdolž obsega vašega bazena na razdalji cca. 1 m od roba bazena. Še dodatno se priporoča postavljanje plovcev na način, da vzdolžno ter prečno razpolovimo površino bazena. S tem dosežemo optimalno zaščito. Uporaba teh plovcev je čisto preprosta! Medsebojno jih s pomočjo vrvice povežemo v verigo in jih namestimo na vodno površino. Velikost plovca znaša od 50 do 60 cm.