Kako postavimo vgradni montažni bazen?Kako postavimo vgradni montažni bazen?
Kako postavimo montažni bazen?
Sončno vreme kliče na vrt in začenja se gradbena sezona. Če boste letos postavili vgradni bazen, podajamo napotke, kako postavimo montažni bazen, kot sta Azuro in Ibiza.


Najprej vas moramo opozoriti, da v nekaterih slovenskih občinah za postavitev bazena, vkopanega v zemljo, potrebujete gradbeno ali lokacijsko dovoljenje.

Gabariti (mere) gradbene jame se od občine do občine razlikujejo, zato vam svetujemo, da se pred načrtovanjem posvetujete s svojo upravno enoto oziroma občino.

Računajte, da mora biti povprečna gradbena jama nekako 50 cm globja od nazivne mere bazena in da mora biti na vsaki strani v povprečju vsaj 80 cm večja od bazena - torej 160 cm več kot je nazivna dolžina oziroma širina, vendar je odvisno od bazena do bazena.

Ko ste uredili dokumentacijo, morate najti gradbenika, ki vam bo po naših pisnih navodilih izkopal gradbeno jamo in zgradil bazen.

Na hitro pa je postopek sledeč:
 1. Izkopljete gradbeno jamo ca. 50 cm globje, kot je nazivna mera bazena - glede same globine se posvetujte z gradbenikom / statikom, saj je pri posebni sestavi tal mogoče potrebna večja globina oziroma posebna priprava gradbene jame.
 2. V večini primerov je dovolj, da na dno gradbene jame nasujete pesek, ga steptate in nato nanj vlijete temeljno betonsko ploščo debeline 20 cm, armirano na 5 cm. V nekaterih primerih je potrebno pod temeljno ploščo nasuti več peska ali jo postaviti na stebre, zato se posvetujte z gradbenikm / statikom.
 3. Če na temeljno betonsko ploščo montirate ovalni bazen Ibiza, potem morate na del, kjer bo bazen raven, v plošči pustiti armirane palici, saj boste tam zgradili zid, ki bo držal ovalno obliko. Pri bazenu Azuro to ni potrebno, saj dobite za podprtje ravne stranice v setu tudi stebre. Drugače je temeljna betonska plošča dovolj.
 4. Na ožjo stran bazena boste postavili tudi strojnico - to je prostor, kamor inštalirate elektroniko; pri bazenu je to najmanj filtrirna naprava. Priporočamo, da strojnico naredite dovolj visoko, da boste v njej normalno stali in da je 1,5 m x 1,5 m površine. Več kot želite pri bazenu avtomatike, večja naj bo strojnica. Strojnica se navadno postavi na ožji del za skimer.
 5. Na temeljno betonsko ploščo postavite tirnico po skici, ki je v navodilih.
 6. V tirnico postavite kovinski obod po navodilih.
 7. V obodu naredite luknje za skimer in povratno šobo po navodilih (število je odvisno od velikosti bazena).
 8. Na kovinski obod obesite bazenski vložek - folijo, ki jo pričvrstite z zgornjim ročajem. Peščeni filter povežete s skimerjem in povratno šobo.
 9. V bazen nalijete 2 cm vode, da lažje izravnate bazenski vložek na tleh.
 10. Ko je folija na tleh izravnana, počasi vlivate vodo v bazen okoli pa zasipate z betonom.
 11. Dokončno uredite okolico bazena po vaših željah.

Upamo, da vam bodo naši napotki v pomoč za enostavno vgradnjo vašega novega bazena. 

Naj se poletje prične!