ZAKLJUČEK SEZONE - Pospravljanje/prezimovanje bazena



ZAKLJUČEK SEZONE - Pospravljanje/prezimovanje bazena
Ob zaključku plavalne sezone bazen izpraznemo. Vse električne naprave izklopimo očistimo in jih pospravimo. Prav tako tudi skimmer, lestev in ostale dodatke. Vse električne naprave izklopimo očistimo in jih pospravimo.

Pospravljanje bazena:

Ob zaključku plavalne sezone bazen izpraznemo. Vse električne naprave izklopimo očistimo in jih pospravimo. Prav tako tudi skimmer, lestev in ostale dodatke. Dobro je, če foljo od znotraj umijemo s čistilom za bazen. Tako bomo imeli drugo leto ob ponovni polnitvi veliko manj dela. Bazen se mora obvezno posušiti. Nato po bazenski foliji potrosite smukec – otroški puder. Bazen zložite in ga shranite v toplem prostoru. Nikakor ga ne hranite v prostoru s temperaturo pod 0°C. Paziti morate, da ni izpostavljen kakšnim živalim (npr: mišim, podganam, polhom), saj je velika verjetnost, da vam bo bazen spomladi spuščal. 

Prezimovanje postavljenega bazena:

Po koncu sezone očistimo filter in sestavne dele bazena, ter spustimo nivo vode pod vgrajene dele (šobe, skimmerje). Iz cevi, filtra in črpalke izpustite vodo, saj lahko v primeru zmrzali pride do resnih poškodb. Po nekaj dneh ko se zmanjša vsebnost klora v vodi dodamo sredstvo za prezimovanje. Preko zime priporočamo, da pokrijete bazen z zaščitnim zimskim pokrivalom. Le ta preprečuje razvoj alg in vnos grobih nečistoč. V primeru močnega pojavljanja alg je potrebno ponovno dodati sredstvo za prezimovanje.

Prezimovanje s pomočjo plovcev – kompenzatorjev:

Nastanek ledu na vodni površini bazena lahko ob daljšem hladnem obdobju povzroči neprijetnosti v smislu, da ledena ploskev prične pritiskati še zlasti na stranice bazena in s tem povzroča premike strukture. Dejstvo je, da zaledenitev ne prizanaša prav nobeni različici bazenske školjke, naj si bo izvedba beton/keramika, beton/folija, beton/barva, pločevinasta školjka in navsezadnje poliesterska izvedba. Z ustrezno postavitvijo plovcev – kompezatorjev preprečimo, da bi nastali led dosegel negativne pritiske na strukturo bazenske školjke. Najučinkovitejša postavitev poteka vzdolž obsega vašega bazena na razdalji cca. 1 m od roba bazena. Še dodatno se priporoča postavljanje plovcev na način, da vzdolžno ter prečno razpolovimo površino bazena. S tem dosežemo optimalno zaščito. Uporaba teh plovcev je čisto preprosta! Medsebojno jih s pomočjo vrvice povežemo v verigo in jih namestimo na vodno površino. Velikost plovca znaša od 50 do 60 cm.